Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

A győzelemig tart a háború

MTI
2003.03.27. 19:41
George Bush amerikai elnök és Tony Blair brit miniszterelnök egy Camp Davidben megtartott közös tanácskozás után bejelentette: az Iraki háború a szövetségesek győzelméig fog tartani. Bush és Blair kitért a háború időtartamát firtató kérdések elől, ugyanakkor egyes lapértesülések szerint a katonai vezetők már hónapokról és nem hetekről beszélnek.

A két vezető felszólította a Biztonsági Tanácsot, haladéktalanul újítsa fel az iraki olajat élelmiszerért programot. Kofi Annan ENSZ-főtitkár határozattervezetét London és Washington támogatja, egyes BT-tagok viszont nem értenek egyet a szövegezésével. A tervezet előírja, hogy az ENSZ egyeztet a "releváns hatóságokkal", ami a bírálók szerint legitimizálná a majdani új iraki hatóságot, amely a megszálló erők teremtménye lesz.

Blair szerint az ENSZ-et be kell vonni Irak igazgatásának és újjáépítésének a folyamatába, ennek a mértékéről azonban a jelek szerint nem jutott egyetértésre vendéglátójával. Colin Powell amerikai külügyminiszter ugyanakkor nem sokkal Blair érkezése előtt úgy nyilatkozott, hogy Washington nem engedi át a világszervezetnek az ellenőrzést Irak fölött, a főszerepet Amerika és az általa vezetett koalíció fogja játszani, bár az ENSZ-nek is szerepet kell adni.