Géza
-12 °C
-4 °C

Kivonult az amerikai nagykövet a BT-vitáról

MTI
2003.03.27. 21:00
John Negroponte, az Egyesült Államok nagykövete csütörtökön kivonult az ENSZ Biztonsági Tanácsának nyilvános vitájáról, miután az iraki nagykövet megvádolta Washingtont, hogy az iraki nép kiirtására törekszik. Az iraki nagykövet beszédében úgy vélte, hogy az Egyesült Államok humanitárius köntösbe bújtatva indította meg háborúját. Sürgette a BT-t, hogy állítsa le a háborút, hangoztatva: a konfliktus befejezése még annál is fontosabb, hogy a térségbe humanitárius segélyeket juttassanak el.
Al-Duri azt is állította, hogy az Egyesült Államok már korábban - mielőtt Irak 1990-ben bekebelezte Kuvaitot - a közép-keleti ország felosztását tervezte. Az iraki nagykövet végezetül annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az amerikai agresszió valódi célja az iraki olajmezők megkaparintása.
A BT csütörtökön zárult rendkívüli nyilvános ülésén, amely szerdán kezdődött, nyolcvanöten szólaltak fel. Az AFP francia hírügynökség értékelése szerint a vitában kidomborodott, hogy az Egyesült Államok és Nagy-Britannia a háborút illetően elszigetelődött a világ közösségétől, amelyet komoly aggodalommal töltenek el a harcok várható következményei.