Katalin
-2 °C
3 °C

Újabb harcok Afganisztánban

MTI
2003.03.29. 15:47
Két tartományi kormányzat a hozzá hű katonák százait vezényelte Afganisztán déli részébe, hogy felvegyék a harcot mintegy száz tálibbal. A hadműveletbe bekapcsolódnak az Afganisztánban állomásozó amerikai csapatok is. A Kandahártól 75 kilométerre északra kirobbant harcokban négy tálibot megöltek, hatot elfogtak. Oruzgan tartomány kormányzója saját szavai szerint legalább négyszáz katonát küldött és a szomszédos Kandahár tartományból is hatszáz katonát rendeltek a harcok helyszínére. A nehézfegyverekkel felszerelt tálibokkal szemben amerikai harci helikoptereket és egy vadászgépet is bevetettek.

Pénteki jelentések szerint újabb nagyszabású hadműveletbe kezdtek az Afganisztánban állomásozó amerikai csapatok az ország északkeleti hegyeiben. E második, "Sivatagi oroszlán" fedőnevű hadműveletben több száz amerikai katona vesz részt, akik akcióikhoz légi támogatást kapnak, mondta pénteken egy amerikai katonai tisztségviselő.

Az előző, "Bátor csapás" fedőnevű hadművelet Kandahár tartományban szinte egy időben kezdődött az Irak elleni háborúval. A korábbihoz hasonlóan az újabb hadműveletnek is az a célja, hogy felszámolják a 2001. szeptember 11-i New York-i és washingtoni terrortámadások fő tetteseként keresett Oszama bin Laden al-Kaida terrorhálózata és az al-Kaidát segítő, Afganisztánban korábban hatalmon volt fanatikus muzulmán tálibok még meglévő fészkeit.