Dezertőröket végeztek ki Észak-Irakban?

MTI
2003.03.30. 10:23
Iraki ellenzékiek állítása szerint az iraki hadsereg kivégezte "számos" olyan katonáját, akik az elmúlt napokban megpróbáltak egységüktől megszökni és a kurd ellenőrzésű észak-iraki területre távozni. Az állítólagos kivégzésekről az ellenzéki Kurdisztáni Demokratikus Párt (KDP) egyik tisztségviselője, illetve az Iraki Nemzeti Kongresszus (INC) nevű, londoni székhelyű iraki ellenzéki pártszövetség számolt be vasárnap az AFP hírügynökségnek. Az állításokat független hírforrásból nem lehetett megerősíteni.

Az INC közleményében arról számolt be, hogy az iraki hadsereg katonái szombaton agyonlőtték "mintegy ötven" olyan társukat, akik megkíséreltek megszökni a Kalar városában állomásozó egységüktől, hogy a Kurdisztáni Hazafias Szövetség ellenőrzése alatt fekvő észak-iraki területre távozzanak. A KDP egyik tisztségviseloje az iraki Erbilben a hírügynökségnek nyilatkozva szintén azt állította, hogy az iraki hadsereg az elmúlt napokban "számos" dezertálni kívánó katonáját végezte ki. Példaként említette, hogy pénteken hajnalban 15 katonát lőttek agyon a Moszultól mintegy 30 kilométerre északra fekvő Dobardan falu mellett.

Kurd katonai források szerint az iraki hadsereg a háború március 20-i kirobbanása után éppen azért vonta hátrább egyes alakulatait az észak-iraki kurd autonóm övezet határáról, hogy megakadályozza a katonák dezertálását. .  • Hírek
  • Személyi kölcsön