Észak-Irak: előrenyomulás harcok nélkül

MTI
2003.03.30. 11:10
Észak-Irakban egyelőre nagyobb harcok nélkül folyik az Egyesült Államokkal szövetséges kurd felkelők előrenyomulása, pozícióik erősítése.

Megélénkült észak-iraki kurd csapatmozgásokról tájékoztatta vasárnap kora délelőtt a Kirkuk környékén harcoló kurd csapatok egyik parancsnoka Peremiczky Attilát, a Budapesti Nap munkatársát. Eszerint a kurd harcosok, a pesmergák egyre-másra foglalják el az iraki hadsereg által elhagyott ellenőrző pontokat és vasárnap délelőttre harcálláspontokat foglaltak el Kirkuktól mintegy 20-25 kilométerre.

Korábbi hírek szerint néhány kisebb kurd katonai egység behatoltak az észak-iraki olajmezok központjaként számon tartott városba, az iraki vonalak mögé.

"Egyelőre komolyabb összecsapások nélkül haladnak előre csapataink" - mondta telefonon a Kurdisztáni Hazafias Szövetség, a PUK egyik parancsnoka - "de a város közvetlen közelében erősebb ellenállásra számítunk". Ahhoz, hogy a város körül teljesen kiépülhessen az ostromgyűrű, még legalább két-három napra van szükség, s rendkívül fontos lenne a katonai támogatás is, hisz még mindig nincsenek nehézfegyverei a kurd egységeknek.  • Hírek
  • Árfolyam