Nem találtak gyanús nyomokat a feltételezett vegyi üzemben

MTI
2003.03.31. 04:33
Az Észak-Irakban tevékenykedő amerikai különleges egységek nem találtak vegyi fegyverre utaló nyomokat azon a helyen, amelyet Colin Powell amerikai külügyminiszter az Anszár al-Iszlám muzulmán csoport műveleti központjaként jelölt meg.

Az Amerikai Egyesült Államokban az Anszár al-Iszlám csoportot a szaúdi milliárdos, Oszama bin Laden irányítása alatt álló al-Kaida terrorszervezet és az iraki kormány közötti összekötőnek tekintik. Ennek a csoportnak a támaszpontjáról beszélt Powell február 5-ikén az ENSZ Biztonsági Tanácsában, mint vegyi fegyvereket előállító üzemről, és vádjait fényképpel illusztrálva.

Az ANSA hírügynökség amerikai forrásokra hivatkozva közölte, hogy semmiféle, vegyi fegyverre utaló nyomot nem találtak a muzulmán csoport támaszpontja közelében, amelyet a közelmúltban lerombolt egy amerikai manőverező robotrepülőgép.

A hír cáfolatul szolgál Richard Myers tábornoknak, a vezérkari főnökök egyesített bizottsága elnökének a CNN hírtelevízióban elhangzott szavaira is - emlékeztetett az ANSA. A tábornok úgy vélekedett, hogy az utóbbi hetek során egy londoni mecsetben talált méreg - az arzénnál nagyságrenddel hatékonyabb ricin - az Anszár al-Iszlám észak-iraki üzeméből származhat.  • Hírek
  • Hírek