Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Két brit katona megtagadta a szolgálatot

MTI
2003.03.31. 14:02
Két brit szolgálatmegtagadót küldtek haza az iraki hadszíntérről. Esetükben jogi vita kezd kibontakozni Londonban arról, hogy hadbíróság elé állíthatók-e, vagy a fegyveres harcot lelkiismereti okból megtagadóknak tekintendők-e. A hétfői The Daily Telegraph beszámolója szerint a hadsereg 16. légi szállítású dandárjának két katonája azért tagadta meg a részvételt az iraki hadműveletekben, mert attól tart, hogy a konfliktusnak sok civil áldozata lehet.

A katonák már jogi védelemért folyamodtak; ügyvédjük közölte, hogy büntetőeljárás esetén az európai emberi jogi konvenciónak a vélemény-kifejezés szabadságáról intézkedő 10. cikkelyét fogják idézni a védelem alapjaként. Ezt a jogszabályt még soha nem alkalmazták katonai szolgálatmegtagadási ügyekben, így az eljárásnak próbaper-jellege is lesz - írta a vezető konzervatív brit napilap. A katonai ügyekre szakosodott brit ügyvédi irodák szövetségének elnöke az újságnak azt mondta: az Irakban harcoló brit alakulatok több más katonája is megkereste őket azzal a kérdéssel, hogy miképp lehetne otthagyni az iraki hadszínteret. - A katonák a mostani háborút nem ugyanúgy ítélik meg, mint az előző öbölháborút, sokan nem akarnak ebben részt venni - mondta a jogász.

Nagy-Britanniában nincs sorozott hadsereg, a fegyveres erők mindegyik fegyverneme - a szárazföldi haderő, a haditengerészet és a légierő - hivatásos önkéntesekből áll.