Virág
0 °C
2 °C

Uniós segély az iraki lakosságnak

MTI
2003.03.31. 15:10
Várhatóan még áprilisban 100 millió euróra emelkedik annak a segélykeretnek az összege, amelyet az EU humanitárius műveletek céljaira Irakban felhasználhat - közölték hétfőn brüsszeli illetékesek, akik egyelőre nem tapasztalták, hogy a szövetséges erők akadályoznák a segélyszervezetek munkáját.

Az Európai Bizottság már nem sokkal a fegyveres konfliktus kirobbanása után bejelentette, hogy 21 millió eurót gyakorlatilag azonnal rendelkezésre tud bocsátani a legsürgetőbb emberiességi műveletek megkezdésére. Egyidejűleg arra kérte az Európai Parlamentet (EP) és a miniszterek tanácsát - amelyek együtt alkotják az EU költségvetési hatóságát -, hogy a közösségi költségvetés szükségtartalékaiból szabadítsanak fel további 79 millió eurót ilyen célokra.

Az unió első, hárommillió eurós gyorssegélye már a harcok kirobbanását követő 48 órán belül megérkezett a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságához (ICRC), amely egyike a segélyezési tevékenységet a helyszínen folytató nemzetközi szervezeteknek. Rajta kívül az ECHO az ENSZ szakosított szervezeteivel és nemzetközi civil szervezetekkel is kapcsolatban áll, s alapvetően rajtuk keresztül bonyolítja a humanitárius műveleteket.