Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Megkerült négy újságíró Irakban

MTI
2003.04.02. 06:47
Megkerült négy újságíró, akik egy héttel ezelőtt tűntek el egy bagdadi szállodából. Az újságírók kedden érkeztek meg Jordániába, miután egy hetet töltöttek egy iraki börtönben. Köztük van a Newsday New York-i lap két munkatársa, egy szabadúszó amerikai fotóriporter és egy dán újságíró. Matthew McAllester, a Newsdays riportere elmondta, hogy a börtönben nem bántották őket, de nem közölték velük, hogy mi a vád ellenük.

Irakban több száz újságíró dolgozik, vagy Bagdadból tudósít, vagy a brit vagy az amerikai egységeket kísérik. Kedden egy ausztrál és egy dél-afrikai újságíró is Jordániába érkezett, őket kiutasították az országból. Az Australian című sydneyi lap két újságíróját az iraki hatóságok Bászra közelében őrizetbe vették és Bagdadba vitték. Egy szállodában helyezték el őket, amelyet nem hagyhatnak el és a telefonjaikat elkobozták. Várhatóan őket is kiutasítják. Geraldo Rivera szerdán "önként" elhagyja Irakot - közölte a Fox televízió, miután a Pentagon a tudósító eltávolítását követelte.

A 101. légi szállítású hadosztályt, a "vijjogó sasokat" kísérő tudósító vasárnap vonta magára a parancsnokok haragját, amikor élő közvetítésben térképet rajzolt a homokba, azon jelezve a nézőknek viszonylagos helyzetét Irakban és az irányt, amely felé az egység várhatóan tovább halad majd. A Pentagon szerint Rivera veszélyeztette az egység műveleti biztonságát.