Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Károk az iraki kulturális örökségben

MTI
2003.04.02. 21:15
Riasztó híreket kapott az UNESCO Irakból: értesülések szerint az amerikai bombázások súlyosan megrongáltak néhány páratlan történelmi műkincset. Monir Buchenaki archeológus, az ENSZ nevelésügyi, tudományos és kulturális szervezetének igazgató-helyettese szerdán Párizsban arról számolt be, hogy a tikríti és moszuli múzeumot bombatalálat érte, és károk keletkeztek egy bagdadi palotában is, amelyben az iraki monarchia tárgyi emlékeit őrizték. (Tikrítből származik Szaddám Husszein elnök, szülővárosát már a háború első napjaiban támadta az amerikai légierő.)

Az UNESCO-illetékes elmondta, hogy a világszervezet intézménye már a harci események kezdete előtt felhívta az amerikai hatóságok figyelmét az iraki kulturális örökség jelentőségére. Egy hónappal ezelőtt levelet intézett az UNESCO-nál akkreditált amerikai megfigyelőhöz, s részletes térképet mellékelt hozzá, amelyen bejelölték a régészeti lelőhelyeket és múzeumokat.

- Az ősi Mezopotámia, az iszlám fénykorát jelentő, bagdadi székhelyű abbászida kalifátus a civilizáció koronaékszerei, s azért kongatjuk állandóan a vészharangot, mert meg akarjuk menteni a pusztulástól ezeket az értékekeket - hangozatta Buchenaki.