Béla
12 °C
27 °C

Dzsihádot hirdetett az orosz mufti

MTI
2003.04.03. 16:19
Az iraki háború miatt szent háborút hirdetett az Egyesült Államok ellen az oroszországi mohamedánok egyik vezetője, Talgat Tadzsuddin mufti.

Az oroszországi muzulmánok megfelelő rendelkeznek eszközökkel ahhoz, hogy nyomást gyakoroljanak az Egyesült Államokra. Létrehozunk egy alapot, és az adományokból fegyver vásárolunk az Amerika elleni harcra és élelmet az iraki népnek - mondta a mufti az Interfax hírügynökségnek.

Oroszország és a Szovjetunió XX. és XXI. századi történetében ez a második eset, hogy szent háborút hirdetnek. 1941-ben a német invázió ellen léptek fel a mohamedán vallási vezetők ezzel az eszközzel.

Az oroszországi muzulmánok politikailag két nagyobb csoportra oszlanak. Talgat Tadzsuddin, Baskíriai székhelyű radikális csoportja a kisebbségben van. A másik csoport közel áll az orosz állami vezetéshez, és Moszkvában van a központja. Vezetője, Ravil Gajnutdin mufti "teljesen haszontalannak" minősítette a szent háború meghirdetését, és kijelentette, hogy Tadzsuddinnak "semmi joga nem volt ehhez".