Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Amerika mellett vannak a német kereszténydemokraták

MTI
2003.04.03. 19:14
Angela Merkel, a német ellenzéki kereszténydemokrata unió, a CDU elnöke, frakcióvezető csütörtökön a Bundestag külpolitikai vitájában ismét támogatásáról biztosította az Egyesült Államok Irakkal kapcsolatos politikáját.

Merkel úgy vélekedett, hogy az iraki háború kérdésében nem lehet semleges álláspontra helyezkedni. "Nem lehetünk semlegesek, hanem mindnyájan azoknak az oldalán állunk, akik a demokráciáért harcolnak" - jelentette ki a kereszténydemokrata pártvezető.

A CDU elnöke a csütörtöki vitában azt is megállapította, hogy az iraki háború ügye az Európai Uniót és a NATO-t is mélységesen megosztotta. Éppen ezért nem csak iraki újjáépítésről kell beszélni - helyreállítási munkának kell következnie az Európai Unióban, a NATO-ban és az ENSZ-ben is. Németországnak földrajzi és történelmi okokból a kiegyezéshez kell hozzájárulnia, egyben a kis országok ügyvédjeként kell fellépnie is. Németországnak kerülnie kell a különutakat.

Merkel hangsúlyozta, hogy közös európai kül- és biztonságpolitika nélkül nem lesz európai egyesülés, de ez a politika sohasem valósulhat meg az Egyesült Államok ellenében, csakis az Egyesült Államokhoz fűződő bizalom alapján.