Béla
12 °C
27 °C

Milliós iraki számlákat fagyasztott be Ausztria

MTI
2003.04.04. 13:36
46 millió dolláros iraki vagyont fagyasztott be Bécs eddig, és még sok név van azon a listán, amelyet az amerikai pénzügyminisztérium nyújtott át Ausztriának, és amelyet az osztrák hatóságok most vizsgálnak. Irak Bécs legnagyobb nagykövetsége Európában, állítólag innen építi titkosszolgálati kapcsolatait Szaddám rezsimje. Számos iraki vezető Ausztriában kezeltette magát, és rokonságuk több tagja dolgozik itt.

A múlt héten három iraki diplomatát küldtek haza, de az osztrák külügyminisztérium cáfolta, hogy kémkedéssel vádolták volna a kiutasított diplomatákat. A Format című osztrák hetilap furcsállja viszont, hogy mindössze három hete akkreditálták őket.

A befagyasztandó számlák listáján többek között szerepel a két legnagyobb iraki állami hitelintézet, állami olajtársaság és a jegybank is. Két iraki bankot is gyanúsítanak azzal, hogy ők folyósították a titkosügynökök fizetését.

Fény derült arra is, hogyan tudott Szaddám és köre pénzt csinálni a szigorú ENSZ-szankciók ellenére az "olajat élelmiszerért" programon belül. Csak olyan üzletemberek köthettek előszerződést Irakkal, akik előtte az ellenérték tíz százalékát egy, az ENSZ által nem ellenőrzött bankszámlára utalták. Az éves olajbevételből így elsikkasztott összesen 15 milliárd dollárt egyebek között Daimler-Chrysler részvényekbe fektették.