Alfréd
-2 °C
2 °C

Iraki katonaszökevények kivégzése

MTI
2003.04.05. 17:36
Az iraki katonák nem csak az amerikai csapások, hanem saját parancsnokaik kegyetlenkedése és rendkívül rossz életkörülményeik miatt is dezertálnak a hadseregből, állította a New York-i székhelyű Human Rights Watch (HRW) amerikai emberi jogi szervezet.

A HRW munkatársai 26 iraki katonaszökevényt kérdeztek ki abból a 130 iraki katonából, akik az ellenzéki Kurdisztáni Demokratikus Párt (KDP) fegyveresei által ellenőrzött észak-iraki területeken, Arbil tartományban kerestek menedéket.

Egyikük azt bizonygatta, hogy parancsnoka, egy ezredes március 26-án az egész alakulatot arra kényszerítette, hogy végignézze tíz katonaszökevény kivégzését. Több más szökött katona is beszámolt dezertőrök kivégzéséről, de ők azért elismerték, hogy saját szemükkel nem látták a halálos ítéletek végrehajtását.

Iraki ellenzékiek már a múlt héten felröppentettek híreket arról, hogy az iraki hadseregben kivégzik a kurd területre menekülni próbáló dezertőröket. Az állítólagos kivégzésekről az ellenzéki Kurdisztáni Demokratikus Párt (KDP) egyik tisztségviselője, illetve az Iraki Nemzeti Kongresszus (INC) nevű, londoni székhelyű iraki ellenzéki pártszövetség számolt be, azt állítva, hogy március utolsó napjaiban mintegy félszáz katonaszökevénnyel végeztek az iraki katonák Kalar városban, Moszultól északra pedig 15 katonát lőttek agyon.