Béla
12 °C
27 °C

Bush: igaz ügyért folyik a háború

MTI
2003.04.05. 18:55
George Bush amerikai elnök szombati rádióbeszédében ismételten leszögezte, hogy a háború Szaddám Huszein iraki elnök rezsimjének megdöntéséig folytatódik.

Az elnök hangsúlyozta, hogy a háború nagy és igaz ügyért folyik, faluról falura, városról városra meghozza az irakiaknak a felszabadulást, és addig tart, amíg az elnyomók el nem tűnnek, és az egész ország szabad nem lesz.

"A szabad nemzetek nem nézik ölbe tett kézzel, hogy az ellenség újabb szeptember 11-ét forraljon, ezúttal talán vegyi, biológiai vagy atomfegyverekkel. Elvesszük a tömegpusztító fegyvereket a tömeggyilkosok kezéből. Biztonságunkat védelmezve felszabadítjuk Irak népét a világ legkegyetlenebb rezsimjének uralma alól" - hangoztatta George Bush.

Washington többször is azt állította, bár egyértelmű bizonyíték nélkül, hogy az iraki rezsim kapcsolatban áll a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat elkövető Al-Kaida terrorhálózattal, és fennáll annak a veszélye, hogy tömegpusztító fegyvereket játszik a terroristák kezére.

Az elnök az iraki rezsim bűneit taglalva és ezeket az amerikai katonáknak az ártatlan polgári lakosság iránti jóindulatával szembeállítva kijelentette:

"Az iraki rezsim ebben a háborúban terrorizálja saját polgárait, mindent megtesz azért, hogy minél több legyen a civil áldozat, és halálukat propagandacélokra aknázza ki. Ezek háborús bűnösök, és így is fogunk bánni velük", fogalmazott Bush.