Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Iráni ellenzékieket bombáztak a szövetségesek

MTI
2003.04.08. 09:23
Egy iraki kurd tv szerint a szövetséges erők súlyos bombatámadást intéztek az iraki-iráni határ közelében, kelet-iraki területen egy iráni ellenzéki szervezet állásai ellen. Az Iráni Népi Modzsahed Szervezet, a teheráni rendszerrel szembenálló legnagyobb fegyveres csoport az 1980 és 1988 között zajló iraki-iráni háború idején Szaddám Huszein iraki elnök egységei mellett harcolt Irán ellen. Jelenleg mind az Egyesült Államok, mind az Európai Unió terrorszervezetnek tekinti az iráni ellenzéki csoportosulást.

A Kurdisztáni Hazafias Szövetség (PUK) tv-je úgy tudja, hogy a hétfőre virradóra kezdődött bombázások súlyos veszteségeket okoztak a modzsahedeknek Hanákín és al-Imara helységek közelében, néhány kilométerre az iráni határtól.

Irán már az iraki háború kitörése előtt "aktív semlegességi politikáját" hangoztatta a konfliktus kapcsán. Az iráni külügyi szóvivő hétfőn cáfolta azokat az értesüléseket, melyek szerint titkos megállapodás létezne Teherán és Washington között - jegyzi meg az ANSA olasz hírügynökség.