Konrád
8 °C
26 °C

Bin Laden újra üzent

MTI
2003.04.08. 12:33
Egy Oszama bin Laden nemzetközi terroristavezérnek tulajdonított, újonnan előkerült hangkazetta öngyilkos merényletekre szólítja fel az igazhitű muzulmánokat, és arra buzdítja őket, hogy lázadjanak fel mindazon arab kormányok ellen, amelyek támogatják az iraki háborút. A kazettát az AP amerikai hírügynökség Pakisztán északnyugati részén egy magát algériainak mondó férfitől szerezte. Mint mondta, a hangszalagot Afganisztánból vitte magával Pakisztánba.

A kazettán feltehetően Oszama bin Laden arab nyelvű üzenete hallatszik. Független szakértők ezt egyelőre nem erősítették meg, de egy arabul beszélő afgán, aki néhány évvel ezelőtt találkozott a terroristavezérrel, úgy véli: bin Laden beszél a felvételen. A szaúdi származású milliárdos arra buzdítja a muzulmánokat, hogy keljenek fel a pakisztáni, afgán, szaúdi, bahreini és kuvaiti kormány ellen.

Nem tudni, mikor készült a felvétel, de valószínűleg az iraki hadműveletek kezdete után, mert az üzenet szerint "az Egyesült Államok megtámadta Irakot, s hamarosan Iránt, Szaúd-Arábiát, Egyiptomot és Szudánt is megtámadja". A Szaúd-Arábia és Egyiptom elleni támadás célpontjai a két országban tevékenykedő iszlamista mozgalmak lesznek.

A felvételen Korán-idézetek is hallhatók. Bin Laden szerint a dzsihád, a szent háború a muzulmánok kötelessége. A muzulmán asszonyokat arra kérte, hogy élelemmel segítsék a szent harcosokat, az öregeket pedig arra, hogy imádkozzanak értük. "Büszke vagyok mindazokra a mártírokra, akik életüket áldozták az iszlám ügyéért" - hallatszik a kazettán.