Márk
13 °C
28 °C

Schröder örül az ENSZ bevonásának

MTI
2003.04.08. 18:43
Gerhard Schröder német kancellár kedden Berlinben üdvözölte George Bush amerikai elnöknek azt a Belfastban elhangzott közlését, hogy az ENSZ-nek "vitális szerepet" kell játszania Irakban.

Schröder a román miniszterelnökkel, Adrian Nastaséval lezajlott találkozója után beszélt, s azt mondta, boldog lenne, ha ezt az álláspontot minél több ország osztaná. Az ENSZ-nek nagy tapasztalata van a humanitárius segítségnyújtásban, az erős ENSZ-szerepre "legitimációs" okokból is szükség van - közölte a német kancellár.

A Belfast melletti Blair-Bush találkozóról beszámoló német tudósítások homályosnak, körvonalazatlannak találják az ENSZ "vitális szerepére" vonatozó közlést, amelyet a brit kormányfo és az amerikai elnök közös álláspontjaként tálalnak.

Condoleezza Rice, Bush nemzetbiztonsági fotanácsadója még a brit-amerikai csúcstalálkozó elott is amellett kardoskodott, hogy a szövetségesek játsszák a vezeto szerepet a háború utáni Irakban, "miután ok vettek részt Irak felszabadításában, és azért életüket és vérüket áldozták".

Schröder azt is közölte kedden, hogy Németország segíteni akar az Európai Unióba (EU) készülo Romániának a határbiztosítási rendszer kiépítésében. Nastase elmondta, hogy Románia 2004-re teljesíteni akarja az EU-felvételhez szükséges feltételeket, s három évvel késobb tagja akar lenni az uniónak. A román kormányfo foleg a bankszektorban és az energiaágazatban látna szívesen több német befektetést.