Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Visszahívták a rezsimellenes irakiakat

MTI
2003.04.08. 19:34
Iraki rezsimellenes gerillák vasárnap amerikai segítség nélkül elfoglalták az ország délkeleti részében Amara városát, a CIA tisztje azonban légi támadással fenyegetőzve visszaparancsolta oket a Bagdadtól 370 kilométerre lévő kormányzósági székhelyről.

A több ezer harcost számláló milícia vezetője, Abu Hatem Mohammed Ali hosszú ideje kapcsolatban áll az Ahmed Csalabi vezette Iraki Nemzeti Kongreszussal (INC) és a Pentagonban jól ismerik - közölte kedden Washingtonban Kanan Makiya száműzetésben élő iraki ellenzéki. A massachusettsi Brandeis egyetem professzora úgy értesült, hogy egy arabul tökéletesen beszélő CIA-tiszt felszólította Abu Hatem Mohammed Alit, hogy ürítse ki a várost, különben légi csapásokat mérnek rájuk. A gerillavezér hallgatott a tiszt szavára.

A száműzetésben működő Iraki Nemzeti Kongresszus (INC) vezetőit, köztük Ahmed Csalabit és a szervezet 700 harcosát az amerikai erők vasárnap a dél-iraki Nasziríjába szállították. A Pentagon fontos szerepet szán a szervezetnek az ideiglenes kormány megalakításában, míg a külügyminisztérium és a CIA ellenzi a bevonásukat, mivel úgy vélik, hogy ezek az emigránsok már elszakadtak az iraki valóságtól és az arab világ csak Amerika bábjainak tekintené oket.