József, Bánk
-6 °C
0 °C

Bevezetik a dollárt Irakban

MTI
2003.04.16. 18:31
Repülőgépen érkezik a dollár Irakba, hogy átmenetileg felváltsa az iraki dinárt. Minden iraki húsz dollárt fog kapni fejenként egy és öt dolláros címletekben. A kifizetéseket az Egyesült Államokban lefoglalt 1,7 milliárdra rúgó iraki javakból fedezik majd.

A viszonylag alacsony kifizetéseket az teszi indokolttá, hogy az amerikai szakemberekkel együttdolgozó iraki tisztviselők el akarják kerülni a túlzott inflálódást - értesült a The Wall Street Journal. Az arab világ valószínűleg tiltakozni fog az amerikai valuta bevezetése miatt, véli a lap.

Már dollárral fizetik a britek a munkásokat Umm-Kaszrban és Bászrában is. A tervezett húszdolláros fizetés nem kis pénz Irakban, ahol egy diplomás vegyészmérnök ötven dollár körüli havi bérezésre számíthatott a háború előtt. Az átmeneti fizetőeszköz bevezetése a sorozatos bankrablások és bankjegyhamisítások miatt is szükségszerű.

Irakban mostanáig kétféle dinár volt használatban. Az északi, kurdok által ellenőrzött területeken a Huszein-rezsim előtt használt dinár állt a lakosság rendelkezésére, míg a középső és déli régiókban a volt elnök arcképével nyomott Szaddám-dinár forgott. A pénzügyi rendszer rendbetétele még hónapokig is eltarthat, mint történt Koszovóban és Boszniában is.