Géza
-11 °C
-4 °C

Elfogták az iraki pénzügyminisztert

MTI
2003.04.19. 11:14
Amerikai katonák Bagdadban őrizetbe vették Hikmat Mizban Ibrahim al-Azzaui iraki pénzügyminisztert. Randi Steffy őrnagy az iraki hadműveleteket irányító amerikai központi parancsnokság katari székhelyén a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy a bukott iraki kormány pénzügyminiszterét iraki rendőrök fogták el.

A politikus a 45. helyen szerepel az amerikai erők által leginkább keresett iraki vezetőkről összeállított listán, amely összesen 55 személy nevét tartalmazza. Al-Azzauit, aki egyben miniszterelnök-helyettes is volt, jelenleg amerikai tengerészgyalogosok őrzik. Az iraki pénzügyminiszter volt a káró nyolcas az amerikai védelmi minisztérium által közreadott jegyzéken, amely a keresett iraki vezetőket a francia kártyacsomag egy-egy lapjához kapcsolja. (Szaddám Huszein iraki elnök a pikk ász a sorozatban.)

A szóvivő elmondta azt is, hogy pénteken Bagdadban megadta magát egy, az Abu Nidal vezette palesztin szervezethez tartozó "nemzetközi terrorista" az amerikai erőknek. A szóvivő Hala Hadr asz-Szalahat néven azonosította a terroristát.