Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Választásokat tartanak Nigériában

MTI
2003.04.19. 13:00
Szigorú biztonsági intézkedések mellett kezdődött meg szombaton Nigériában az elnök- és kormányzóválasztás első fordulója. Az egykori brit gyarmaton a függetlenség 1960-as elnyerése óta először fordul elő, hogy egy választott polgári kormány egy másiknak próbálja átadni a hatalmat.

A 19 elnökjelölt közül a két fő vetélytárs a déli országrészből származó keresztény elnök, Olesegun Obasanjo, illetve az észak-nigériai, muzulmán Muhammadu Buhari. Korábban mindkét férfi a 127 milliós lakosú és 60 millió választópolgárral rendelkező ország katonai kormányzatának vezetője volt. Az elnökválasztással egyidejűleg kormányzót választanak a 36 nigériai szövetségi állam élére is.

A választás szigorú biztonsági intézkedések mellett zajlik. Az afrikai országban máig feszült a hangulat amiatt, hogy a választási bizottság nem állt a helyzet magaslatán az egy héttel ezelőtti - s ellenzéki vádak szerint az Obasanjo vezette Népi Demokrata Párt által meghamisított – parlamenti választások során.

Tafa Balogun nigériai rendőrfőkapitány a szavazás előestéjén figyelmeztetett, hogy a 250 ezer fős rendőrség kíméletlenül fellép mindazokkal szemben, akik megpróbálják megzavarni a 120 ezer szavazókörben zajló választást. A szavazóhelyiségeket az egész országban szigorúan őrzik.

Nigériában, az egykori brit gyarmaton a függetlenség 1960-as elnyerése óta először fordul elő, hogy egy választott polgári kormány egy másiknak próbálja átadni a hatalmat. A tisztségéből most leköszönő Obasanjo négy éve van hivatalban, előtte pedig 15 éven át katonai kormányzat élén vezette az országot. Obasanjo hivatalba lépése óta több mint 10 ezer ember vesztette életét Nigériában etnikai alapú, vallási hátterű vagy politikai indíttatású összetűzésekben.