Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Megtalálták két brit katona holttestét Irakban

MTI
2003.04.21. 14:02
Két eltűnt brit katona földi maradványaira bukkantak egy felületesen kialakított sírban a dél-iraki Bászra közelében - közölte hétfőn a brit védelmi minisztérium. A két brit katona, Simon Cullingworth őrmester és Luke Allsopp, a királyi hadmérnöki ezred műszakisa március 23-án tűnt el a dél-iraki nagyváros környékén. Halálukat már akkor biztosra vették, az al-Dzsazíra arab műholdas tévéállomás ugyanis bemutatta felborult terepjárójukat és holttestüket is. A felvétel hatalmas felháborodást keltett Nagy-Britanniában, miután a képsorok azt mutatták, amint a gépkocsironcson és a két halott brit katonán ünneplő irakiak tapostak.

A felzúdulást csak fokozta, hogy Blair kormányfő hivatalos értesülésként jelentette be: a két brit katonát az irakiak foglyul ejtésük után brutális módon kivégezték. Később kiderült: a védelmi minisztérium a családokkal azt közölte, hogy Cullingworth és Allsopp ütközetben esett el.

A családok és az ellenzék képviselői azzal vádolták Blairt, hogy a nem teljesen bizonyos értesülésre alapozott bejelentéssel csak a háború indokoltságát akarta igazolni a közvélemény elott, nem törődve a hozzátartozóknak okozott fájdalommal. A Downing Street a kivégzésről szóló kormányfői közlés után elismerte, hogy az információ "nem teljesen bizonyított", de a szóvivő cáfolta, hogy a kormány politikai propagandára akarta volna felhasználni a két brit katona halálának feltételezett körülményeit.