Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Marad az iszlám törvénykezés Afganisztánban?

MTI
2003.05.03. 21:05
Az iszlám vallásnak és az iszlám törvénykezésnek (sária) kell maradnia Afganisztánban a törvények "egyetlen forrásának" - jelentette ki szombaton az afgán legfelsőbb bíróság alelnöke. Az AFP-nek nyilatkozó Fazel Ahmad Manavi az ország 75, szunnita és síita muzulmán vallási vezetője háromnapos kabuli tanácskozásának megállapításait olvasta fel. Az afgán hatóságok jelenleg dolgoznak egy új alkotmányon, amelynek első változata már április végére elkészült és amelyet a következő három hónapban tárnak a lakosság elé. Több nyugati állam fejezte ki aggodalmát, hogy az új afgán alkotmány csak az iszlám törvénykezésen alapul.

"Az iszlám garantálja a nők jogát a tanulásra és a politikai életben való részvételre, de meg kell őrizniük az iszlámnak megfelelő öltözködésüket és fátylukat. Így vélekedtek az ulemák is - jelentette ki Maravi - Az afgán médiának tiszteletben kell tartania az iszlám és a sária értékeit, ellenkező esetben az újságírók bűnt követnek el és büntetés vár rájuk." Az afgán vallási elöljárók szerint az iszlám az alapja a nemzeti egységnek. "Mindenki szabadon gyakorolhatja vallását, a törvény adta kereteken belül" - jelentették ki.

E megállapítások csak ajánlások, nincsen törvényerejük. A legfelsőbb bíróságnak csak konzultatív szerepe van, de jelentos befolyást gyakorol az afgán politikai életre. Korábban például többször is hivatalosan állást foglalt a koedukált egyetemek ellen, és követelte az "iszlámellenes" kábeltévék betiltását, jegyzi meg a francia hírügynökség.