Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Volt minisztert öltek a kolumbiai gerillák

MTI
2003.05.05. 23:46
A Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű kommunista gerillaszervezet megölte két fontos túszát, egy megyei kormányzót és egy volt védelmi minisztert. Antioquia megye kormányzója, Guillermo Gaviria és tanácsadója, Gilberto Echeverry holttestét a Bogotától 280 kilométernyire északnyugatra lévő Urrao községben találták meg - közölte a bogotái elnöki hivatal hétfőn, hozzátéve, hogy akkor lőhették agyon őket, amikor a légierő gépei a térség fölött szálltak.

A gerillák kivégeztek nyolc olyan katonát is, akit Gaviriával és Echeverryvel együtt raboltak el még tavaly április 21-én. A kormányzó és az ex-miniszter egy békemenetben vett részt az antioquiai megyeszékhely, Medellín mellett, amikor túszul ejtették őket - emlékeztetett a dpa.

Ezzel a gyilkossággal könnyen kútba eshet a tervezett fogolycsere, amelyet a kormány hónapok óta tanulmányozott. Ennek keretében a FARC négyszáz börtönben sínylodo tagjának elengedését követelte, cserében az általa fogva tartott nyolcszáz túsz, köztük Ingrid Betancourt környezetvédő politikusnő, egy másik volt miniszter, 16 (különböző szintű) képviselő, 47 helyi katonatiszt és 3 amerikai polgár szabadságáért. Egyes túszok öt éve vannak a gerillák hatalmában, Betancourt több mint egy esztendeje.