Tamás
-7 °C
8 °C

Bemutatta képviselőit az Európai Néppárt

MTI
2003.05.06. 01:03
Az Európai Unió tíz újonnan csatlakozó tagállamából hétfőn megérkeztek Brüsszelbe a parlamentek küldöttei, akik között a legnagyobb létszámú csoport az Európai Néppárt (EPP) soraiban ül majd az Európai Parlamentben.

A tíz új tagország, köztük Magyarország összesen 162 parlamenti képviselőjét küldi az Európai Parlamentbe, ahol egy éven át, a teljesjogú tagság elnyeréséig megfigyelőként részt vesznek az EP teljes üléseinek és bizottságainak munkájában. Nem nemzetenként, hanem politikai csoportjukban foglalnak helyet a világ legnagyobb többnemzetiségű parlamentjében. A tíz új ország közül nyolcban az EPP-hez csatlakozó képviselők adják a legnagyobb csoportot, a 162 képviselő közül 69 ezt a csoportot fogja erősíteni.

Az MTI-nek nyilatkozva Orbán Viktor - aki az EPP egyik alelnöke - kifejtette, a most következő egy év alatt a magyar országgyűlés európai parlamenti képviselői azzal tehetik a legtöbbet Magyarországért, ha nem engedik, hogy jelentős döntések szülessenek uniós ügyekben nélkülünk, amelyek kihatással lesznek ránk a csatlakozás után.