Albin
0 °C
10 °C

A montenegrói ellenzék bojkottálja a választásokat

MTI
2003.05.07. 20:24
A legnagyobb montenegrói ellenzéki párt, a Szocialista Néppárt nem kívánja felszólítani híveit a május 11-i elnökválasztáson való részvételre.

Montenegróban december 22-én és február 9-én tartottak elnökválasztást, illetve megismételt elnökválasztást, de mindkét esetben érvénytelen volt a szavazás, mivel a részvételi arány az ellenzéki bojkott miatt nem érte el az ötven százalékos küszöböt. Mindkét esetben a kormányzó koalíció jelöltjeként Filip Vujanovic parlamenti elnök - aki a köztársasági elnöki teendőket is ellátja - a szavazatok több mint nyolcvan százalékát szerezte meg.

Az SNP vezette szerbbarát hárompárti montenegrói ellenzéki koalíció hetekig tartó vita után sem volt képes közös jelöltet állítani, aki méltó ellenfele lenne az ismét induló Vujanovicnak. Indul viszont az elnökválasztáson az ellenzéki pártszövetséggel merőben ellentétes irányvonalat képviselő, szakadár eszméket valló, de ugyancsak ellenzéki liberális párt elnöke, Miodrag Zivkovic.

Az SNP főbizottsága szerdán úgy döntött, hogy híveire bízza, részt vesznek-e az elnökválasztáson, de a párttestület szerint "a szavazóknak szem előtt kell tartaniuk, hogy Zivkovic az egyetlen ellenzéki jelölt, aki Milo Djukanovic kormányfő rezsimjének az ellenfele". (Az SNP a harmadik jelöltet, a független Dragan Hajdukovicot is a kormánypártok jelöltjének tekinti.)

A montenegrói törvényhozás február végén új törvényt fogadott el az elnökválasztásról, amely immár sem az első, sem a második elnökválasztási fordulóban nem köti minimális részvételi arányhoz a szavazás érvényességét. A törvénymódosítás miatt május 11-i elnökválasztás újbóli bojkottja hatástalan lenne.