Gerzson
-3 °C
3 °C

Hazatért síita vezető Irak jövőjéről

MTI
2003.05.10. 19:31
Mohammed Bákir al-Hakím ajatolláh, az iraki síiták legjelentosebb politikai szervezetének, az Iraki Iszlám Forradalom Legfelsőbb Tanácsának vezetője kijelentette szombaton, hogy Iraknak "az iszlám elveire épülő modern állammá kell válnia", idegen befolyástól mentesen.

"Olyan valódi értelemben vett modern államot szeretnénk, amely nagy jelentőséget tulajdonít a fejlesztésnek, az ország építésének, kiaknázza Irak nagy emberi erőforrásait, és közben elismeri az iszlám elveit" - idézett bászrai sajtóértekezletén mondott szavaiból a francia AFP hírügynökség.

Az ajatolláh szerint az átalakuló iraki államnak különösen nagy figyelmet kell fordítania az ifjúságra, s a leendő rendszerben lényegi szerepet kell biztosítani a nőknek a társadalom építésében. Mohammed Bákir al-Hakím síkraszállt a síita és a szunnita muzulmánok közötti békességért. Kijelentette, hogy a vezetése alatt álló szervezet nem kívánja ráerőltetni az iraki szunnitákra a síita hitet.

A síita vezető korábban többször elítélte az Irak ellen intézett amerikai-brit támadást, noha Szaddám Huszein - a háborúval megbuktatott iraki elnök - engesztelhetetlen ellenségének vallja magát. Azzal indokolta most háborúellenes állásfoglalásait, hogy az iraki nép háború nélkül is meg tudta volna dönteni a diktatúrát, ha elegendő támogatást kapott volna a nemzetközi közösségtől.

Úgy vélekedett, hogy az iraki nép most, a diktatúra veszte után is csak viszonylagos szabadságban él, s csak akkor válik teljessé a szabadsága, ha "a mozgásterünket korlátozó idegen erők távoznak az országból".

A síita vezető 23 évi emigráció után szombaton tért haza, s röviddel érkezése után mintegy százezres tömeg előtt mondott beszédet a túlnyomórészt síiták lakta Bászrában, az arab ország déli részének legjelentősebb városában.