Auguszta
-3 °C
2 °C

A francia rendőrség csapást mért az ETA-ra

MTI
2003.05.11. 11:52
A francia rendőrség kemény csapást mért a Baszk Haza és Szabadság (ETA) szeparatista terrorszervezetre, letartóztatva négy feltételezett tagját, köztük egyik vezetőjét - közölte Ángel Acebes spanyol belügyminiszter szombat este.

Ugyanakkor a spanyol baszkföldi Bilbaóban tízezrek vonultak az utcákra, tiltakozva, amiért Madrid radikális baszk nacionalista jelöltek százait tiltotta el a két hét múlva esedékes helyhatósági választásokon való indulástól, az ETA-hoz való állítólagos kötődésükre hivatkozva.

Mint Acebes feltárta, a délnyugat-franciaországi Saintes városában péntek este letartóztatottak között van Ainhoa García Montero, alias Laia, akit az ETA-kommandók jelenlegi vezetőjének tartanak. A 26 éves nőt három gyilkosságban való részvétellel gyanúsítják, beleértve egy baszk rendőrtiszt 2001-es megölését. Három férfival, két spanyollal és egy franciával együtt fogták el, akik ugyancsak több támadásban vettek részt a rendőrök gyanúja szerint. Hamis iratokat használtak, és fegyver volt náluk.

Az ABC című spanyol lap úgy értesült, hogy az ETA két vezetőségi tagja "dezertált". Az 53 éves José María Zaldúa Cortát 15, a 35 éves Raúl Ángel Fuentes Villotát négy emberölésért tartják felelősnek.

A madridi belügyminisztérium szerint azért dezertálhattak, mert az ETA-t az összehangolt spanyol-francia rendőri fellépés nagyon meggyengítette. A szervezet, amely több mint nyolcszáz embert ölt meg 35 éves fennállása során, még sohasem volt ilyen gyenge - vélte a Reuters. Mindenesetre az ETA a múltban árulóként kivégezte azokat, akik faképnél akarták hagyni.