Adorján, Adrián
4 °C
8 °C

Megkezdődött az elnökválasztás Montenegróban

MTI
2003.05.11. 11:52
Montenegróban vasárnap reggel megkezdődött az elnökválasztás.

A köztársaságban december 22-én és február 9-én tartottak elnökválasztást, illetve megismételt elnökválasztást, de mindkét esetben érvénytelen volt a szavazás, mivel a részvételi arány az ellenzéki bojkott miatt három-négy százalékkal elmaradt az érvényességhez szükséges ötven százalékos küszöbtől. Mindkét alkalommal Filip Vujanovic parlamenti elnök, a kormányzó pártkoalíció jelöltje végzett az élen a szavazatok több mint nyolcvan százalékát megszerezve.

Vujanovic ismét indul a választáson, a közvélemény-kutatások most is a parlamenti elnök elsöprő győzelmét jósolják. Vujanovicon kívül Miodrag Zivkovic, a kis támogatottsággal bíró ellenzéki Montenegrói Liberális Szövetség elnöke, független jelöltként pedig Dragan Hajdukovic egyetemi tanár indult. Az Együtt a Változásokért nevű három párti ellenzéki szövetség nem állított jelöltet.

A részvételi arány várhatóan az előző két szavazáson mértnél is alacsonyabb lesz. Ez viszont már nem jelent gondot, mivel a február 9-i megismételt választás óta úgy módosult az elnökválasztási törvény, hogy sem az első, sem a második fordulóban nincs minimális részvételi küszöb.