Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Makaót is elérte a SARS, újabb kínai halottak

MTI
2003.05.11. 12:05
Elérte Makaót az atípusos tüdőgyulladás-járvány, Kínában újabb 5 halálos áldozata és 69 fertőzöttje van a heveny légúti tünetegyüttesnek (SARS), Tajvanon további 12 ember kapta el a rejtélyes kórt.

Az egész világon eddig 526 ember halt meg az atípusos tüdőgyulladásban, a fertőzöttek száma meghaladja a hétezret - jelentette vasárnap az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Az első makaói beteg egy 29 éves férfi, aki Csuhaj (Zhuhai) kínai határvárosban fertőződött meg és csütörtökön került kórházba a volt portugál gyarmaton. A kórház vele érintkezésbe került öt alkalmazottját és két betegét azóta elkülönítetten kezelik. A makaói kormány válságtervet dolgozott ki a járvány terjedésének megakadályozására - írta az AFP.

Kínában, amely a legutóbbi adatokkal együtt 240 halálesettel és 4953 megbetegedéssel a világ legfertőzöttebb országa, megtiltották a börtönök látogatását, hogy gátat vessenek a ragály továbbgyűrűzésének. A szigorító intézkedés ellensúlyozására a raboknak több telefonhívást engedélyeztek.

Az Új Kína hírügynökség vasárnapi beszámolója szerint Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök elismerte, hogy a gyorsan terjedő betegséget nem sikerült megfékezni.

Pekingben ugyanakkor stabilizálódni látszik a helyzet, a napi újabb megbetegedések száma nem növekszik - mondta a pekingi polgármester a Beijing Times című újságnak.