Géza
-12 °C
-4 °C

Ismét teljes zárlat alatt a Gázai övezet

MTI
2003.05.12. 11:05
Az izraeli hadsereg hétfőn, még pirkadat előtt, ismét teljesen lezárta a Gázai övezetet. A Gázai övezet zárlatát Izrael vasárnap reggel feloldotta. A mostani intézkedést a hadsereg "biztonsági okokra" hivatkozva rendelte el és az további intézkedésig érvényben marad.

A rendelkezés értelmében a Gázai övezet területére palesztinok és külföldiek nem léphetnek be és onnan a diplomatákat, valamint a humanitárius ügyekben intézkedőket leszámítva senki sem távozhat. A zárlat elsősorban azt a mintegy 15 ezer palesztint sújtja, akiket korábban izraeli munkahelyeken alkalmaztak, s akik a vasárnapi rendelet értelmében hétfőtől újra Izraelben dolgozhattak volna.

A palesztin népfelkelés - az intifáda - kezdete, 2000 szeptembere óta a palesztinok túlnyomó többsége nem utazhat be Izraelbe. A tilalomnak súlyos gazdasági következményei vannak a palesztin munkavállalókra: az intiáda előtt 120 ezren rendelkeztek izraeli munkavállalási engedéllyel, és további mintegy 100 ezer palesztint "feketén" alkalmaztak izraeli cégek.