Albin
0 °C
10 °C

Brutálisan lemészároltak két ENSZ-alkalmazottat Kongóban

MTI
2003.05.19. 10:26
Brutálisan lemészárolták a Kongói Demokratikus Köztársaságban a helyi ENSZ-misszió (MONUC) két tagját, akik néhány napja tűntek el nyomtalanul az ország mind súlyosabb törzsi zavargások sújtotta északkeleti Ituri tartományában - közölte hétfőn a misszió szóvivője. Az ENSZ Ituri tartományban állomásozó húsz katonai megfigyelője közül kettőnek - egy jordániai és egy nigériai állampolgárnak - május 14-én veszett nyoma. Több sikertelen kutatóakciót követően május 18-án bukkantak rá a két férfi elföldelt tetemére Mongbwalu település térségében - mondta az ENSZ-misszió helyi szóvivője. A holttesteken látható sebek arról tanúskodnak, hogy a két férfit ismeretlen tettesek kegyetlenül bántalmazták és lemészárolták. Holttestüket vasárnap este szállították vissza a térség legnagyobb városába, Buniába.

Namanga Ngongi, az ENSZ főtitkárának kongói megbízottja döbbenetét kifejezve határozottan elítélte az aljas gaztettet a térség békéjének helyreállítására érkezett két fegyvertelen emberrel szemben - hangsúlyozza a közlemény.

Bunia térségében, ahol a nomád pásztorkodó hema és a letelepedett, földműves lendu törzs tagjai vívnak egymással késhegyig menő küzdelmet, mind súlyosabb a helyzet, annak ellenére, hogy a törzsi zavargásokban egymással szemben álló felek és Joseph Kabila kongói elnök a múlt pénteken a tanzániai Dar es Salaamban tűzszüneti megállapodást írtak alá.