Tamás
-7 °C
8 °C

Tommy Franks nyugdíjba vonul

MTI
2003.05.22. 20:53
Tommy Franks hadseregtábornok, az Egyesült Államok középső parancsnokságának vezetője, az iraki és az afganisztáni háború irányítója úgy döntött, hogy nyugalomba vonul.

A hírt katonai forrásokra hivatkozva csütörtökön jelentette a CNN hírtelevízió. Az 57 éves Franks visszavonulásának időpontját még egyezteti Donald Rumsfeld védelmi miniszterrel. A négycsillagos tábornok kovácsolta az iraki haditervet, amelynek alapján az amerikai fegyveres erők 3 hét alatt megdöntötték Szaddám Huszein elnök rendszerét. 2001 őszén Afganisztánban a tálibok uralmát számolták fel Tommy Franks vezetésével az amerikaiak az ellenzéki északi szövetséggel együttműködve. Franks elnyerte mind George Bush amerikai elnök, mind Donald Rumsfeld védelmi miniszter elismerő dicséretét az iraki háború irányításáért.

A texasi születésű tábornokot korábban esélyesnek tartották a szárazföldi erők vezérkari főnökének a posztjára, amely júniusban üresedik meg, s ugyanakkor jár le három éves parancsnoki megbizatása a parancsnokság élén. Franks tábornok maga úgy nyilatkozott, hogy nem pályázik erre a tisztségre. A középső parancsnokság élén Franks hadseregtábornokot egyik helyettese, John Abizaid altábornagy követheti.