Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Szükségállapotot hirdetett a perui kormány

MTI
2003.05.28. 07:04
Szükségállapotot hirdetett Peruban Alejandro Toledo államfő válaszul a szakszervezetek által kezdeményezett sztrájkok és tiltakozó akciókra, tv-beszédében "a társadalmi káosz" megakadályozásával indokolva a rendkívüli intézkedéseket. A nem túl népszerű perui elnök döntése értelmében szerda hajnaltól 30 napra szóló időtartamra korlátozzák a személyi szabadságjogok egy részét, köztük elsősorban a gyülekezési jogot és a szabad mozgás jogát, vagyis gyakorlatilag betiltják a tiltakozó megmozdulásokat.

Az utóbbi napokban a perui szakszervezetek által meghirdetett sztrájkokban és tiltakozó akciókban csaknem kétmillió dolgozó vett részt, magasabb béreket és az élelmiszerekre kivetett adók csökkentését, továbbá a mezőgazdasági védővámok bevezetését követelve. A két éve hivatalban lévő, s immár csak alig 14 százalékos népszerűségi mutatóval rendelkező Toledo elnök tv-beszédében kilátásba helyezte azt is, hogy akár a katonaságot is beveti a rendőrség mellett, hogy az iskolákban ismét meginduljon az oktatás. A sztrájkoló tanárok havi átlagbérük - 700 sol (közel 42 ezer forint) - harminc százalékos emelését szeretnék kiharcolni.

Az útzárak felszámolásával - jelenleg 27 helyen torlaszoltak el a tiltakozók országos főútvonalakat - a hadsereg vezérkari főnökét, Víctor Bustamantét bízta meg a perui államfő.