Lujza
-1 °C
13 °C

Békefenntartók érkezhetnek Kongóba

MTI
2003.05.29. 07:17
Kongóba telepítendő békefenntartókról nyújtott be határozati javaslatot az ENSZ Biztonsági Tanácsának Franciaország szerdán, és annak nyomán jó esetben már a jövő héten megkezdődhet a csapatok telepítése. Párizs azt reméli, hogy a javaslatról pénteken szavazni tud a testület - idézte a Reuters hírügynökség Jean-Marc de la Sabriere francia ENSZ-nagykövetet.

A Kongói Demokratikus Köztársaság (volt Zaire) északkeleti részén, Ituriban és legnagyobb városában, Buniában hetek óta ismét véres zavargások dúlnak az ott élő különböző népcsoportok között. A térségben az összecsapások az elmúlt évek alatt 50 ezer halálos áldozatot követeltek, és félmillióan elmenekültek otthonukból. Most azt követően újultak ki, hogy az ugandai csapatok elhagyták a körzetet.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár a minap maga is nemzetközi segítségért fordult, mire Franciaország jelezte, hogy kész csapatokat küldeni a térségbe, és vállalja a nemzetközi békefenntartó erő megszervezését. Összesen mintegy 1200 katonáról van szó, ENSZ-diplomaták szerint e létszám több mint a fele francia lenne. Nagy-Britannia, Dél-Afrika, Belgium, Nigéria, Svédország és Pakisztán jelezte, hogy kész katonailag vagy más eszközökkel támogatni a küldetést.