Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

A volt egészségügyi miniszter megveretett egy fotóriportert

MTI
2003.06.02. 13:05
Belső pártbírósági eljárást helyezett kilátásba Leszek Miller miniszterelnök hétfői rádiónyilatkozatában az általa vezetett Baloldali Demokratikus Szövetségben (SLD) a Newsweek Polska című képes közéleti hetilap fotóriporterének - botrányos - megveretése miatt.

Adam Tuchlinski fotóriportert pénteken este az SLD ifjúsági szervezetének két tagja megütötte és rugdosta, majd elvették és megrongálták fényképezőgépét, miután felvételeket készített a párt varsói székháza melletti étteremben ülő asztaltársaságról. Az asztalnál Mariusz Lapinski volt egészségügyi miniszter, Waldemar Deszczynski, a miniszter volt politikai kabinetfőnöke, Aleksander Nauman, a Nemzeti Egészségalap nemrég lemondott elnöke és élettársa ültek. A riporter vallomása szerint a támadásra egyenesen a volt miniszter adott utasítást a szomszédos asztalnál ülő két ifjúsági aktivistának.

Az incidens összefügg az egészségügyi tárcánál a közelmúltban kipattant korrupciós botránnyal, amellyel - más lapok mellett - a Newsweek Polska több cikkben foglalkozott. A leleplezések szerint Deszczynski - még Lapinski politikai kabinetvezetőjeként - 2002 nyarán egy külföldi gyógyszerkonszerntől több millió zlotys kenőpénzt követelt annak fejében, hogy annak csontritkulás elleni gyógyszerkészítményei felkerülhessenek az államilag támogatott lengyel gyógyszerek listájára.