Valér
4 °C
8 °C

Négy izraeli vesztette életét egy gázai tűzharcban

MTI
2003.06.08. 09:11
Négy izraeli vesztette életét a Gázai övezetben annak a három palesztinnak a lövöldözésében, akik maguk is meghaltak a választűzben, közölték izraeli biztonsági források. Három palesztin fegyveres golyózáport zúdított vasárnap reggel a Gázai övezet és az Izrael határán fekvő legnagyobb átkelőnél egy izraeli katonai posztra.

Az izraeli közszolgálati rádió úgy tudta, hogy legalább nyolc izraeli katona vagy polgári személy megsebesült a lövöldözésben, amely a palesztin munkások ezreit foglalkoztató erezi ipari övezet közelében tört ki. Az izraeli hadsereg megkezdte a szektor átfésülését, és elrendelte a Gázai övezet lezárását. Terrormerényletektől tartva Izrael éppen szombat éjjel zárta le ismét Ciszjordániát, de a Gázai övezetre nem vonatkozott ez az intézkedés.

Ez az első ilyen jellegű lövöldözés azóta, hogy George Bush amerikai elnök, Ariel Saron izraeli és Mahmúd Abbász palesztin kormányfő szerdán a jordániai Akabában a közel-keleti rendezést célzó nemzetközi béketervről tárgyalt. Az EFE jelentése szerint a vasárnap hajnali támadásért a Hamász és az Iszlám Dzsihád szélsőséges palesztin szervezetek, valamint a Jasszer Arafat palesztin elnök vezette Fatah mozgalom közös közleményben vállalta a felelősséget.