Stefánia
0 °C
3 °C

A lengyelországi uniós népszavazás második napja

MTI
2003.06.08. 09:20
Lengyelországban vasárnap reggel hat órakor ismét megnyíltak a szavazóhelyiségek: az ország európai uniós csatlakozásáról döntő népszavazás második napján este nyolc óráig még 24,5 millió választópolgár nyilváníthatja ki akaratát. A 38,5 milliós ország 29,5 millió választópolgárából szombaton 5,2 millióan járultak az urnák elé, ami azt jelenti, hogy a referendum első napján a részvételi arány 17,61 százalékos volt. Elemzők arra számítanak, hogy vasárnap jóval nagyobb lesz a szavazási hajlandóság.

A tíz EU-tagjelölt küzül Lengyelország a legnagyobb, és választópolgárai Málta, Szlovénia, Magyarország, Litvánia és Szlovákia lakossága után hatodikként dönthetnek arról, hogy csatlakozzék-e az ország 2004. május elsején az Európai Unióhoz. A kétnapos, kötelező erejű népszavazáson a szavazóknak egyetlen kérdésre kell válaszolniuk, amely így hangzik: Egyetért-e azzal, hogy a Lengyel Köztársaság belépjen az Európai Unióba?

A lengyel alkotmány értelmében a referendum csak akkor lesz érvényes, ha azon a választók legalább ötven százaléka plusz egy fő leadja szavazatát. Ha a szavazás érvénytelen lesz, akkor a parlament hatáskörébe kerül a döntés az ország EU-csatlakozásáról, és a parlament két házának kétharmados többséggel kell állást foglalnia. A felmérések szerint a potenciális résztvevők 74-76 százaléka igent, 13-16 százaléka nemet mond az integrációra.