Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Castro visszautasítja az EU szankcióit

MTI
2003.06.08. 09:47
Fidel Castro kubai államfő azzal vádolta szombaton az Európai Uniót, hogy csatlakozott az Egyesült Államokhoz a Kuba elleni összeesküvésben. Az Európai Unió csütörtökön, válaszul a kubai ellenzékiekkel való kíméletlen leszámolásra, egy sor diplomáciai szankciót léptetett életbe a karibi szigetország ellen. Castro, aki két héttel ezelőtti argentínai látogatása óta először mutatkozott a nyilvánosság előtt, Havannában egy hétezres munkásgyűlésen kijelentette: "Egy bűnszövetkezet, egy maffia csatlakozott a jenki imperialistákhoz[...] szégyentelenül kiszolgálva az Egyesült Államok újfasiszta kormányzatát".

Az Európai Unió egyhangúlag döntött arról, hogy felülvizsgálja kapcsolatait Kubával, korlátozza a magas szintű kétoldalú kormánylátogatásokat, visszafogja a tagállamok részvételét a kulturális eseményeken, illetve kubai ellenzékieket hívnak meg az uniós nemzeti napokra. A soros görög EU-elnökség diplomáciai jegyzéket küldött Havannának, amelyben "mély aggodalmát fejezte ki az emberi jogok, valamint a kubai ellenzék és a független újságírók alapvető szabadságjogainak folytatódó, kirívó megsértése miatt." Egyúttal felszólította a kubai hatóságokat az összes politikai fogoly azonnali szabadon engedésére.

Az uniós döntés előzménye az volt, hogy április elején kivégezték egy sikertelen kompletérítési kísérlet három fő tettesét, továbbá súlyos ítéleteket szabtak ki hetvenöt rendszerbírálóra.