Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Érvényes a lengyelországi EU-népszavazás

MTI
2003.06.08. 22:21
Az első, nem hivatalos közvélemény-kutatások szerint érvényes a lengyelországi EU-népszavazás, amelyen a részvétel - a legfrissebb adatok alapján - elérte az 58,8 százalékot. A népszavazás érvényességéhez a lengyel alkotmány értelmében ötven százalék fölötti részvételi arányra volt szükség. A PBS közvélemény-kutató intézet becsült előrejelzése szerint a választásra jogosultak 58,8 százaléka vett részt a referendumon, és 81,7 százalékuk igennel, 18,3 százalékuk nemmel szavazott az EU-csatlakozásra.

Aleksander Kwasniewski államfő - aki az elnöki palotában feleségével és háromszáz meghívott vendéggel, köztük százötven lengyel és külföldi újságíróval együtt várta az első előrejelzések közzétételét - kijelentette, hogy ezzel a történelmi döntéssel Lengyelország visszatér az európai népek családjába, ahová mindig is tartozott.

A legfőbb EU-ellenes párt, a Lengyel Családok Ligája bejelentette, hogy állítólagos kampánycsendsértések miatt meg fogja óvni a választási eredményt a legfelsőbb bíróságon.