Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Négy évet kapott egy volt cseh kommunista vezető

MTI
2003.06.09. 10:11
Karel Hoffmann, Csehszlovákia Kommunista Pártjának egykori magas rangú vezetője azért kapta büntetését, mert a bíróság szerint a perben bebizonyosodott, 1968. augusztus 20-án éjjel kikapcsoltatta a központi rádió műsorait továbbító rendszert, hogy megakadályozza a Varsói Szerződés csapatainak csehszlovákiai bevonulásáról szóló objektív hírek sugárzását. A ma 78 éves Hoffmann 1968-ban a csehszlovák távközlési vállalat igazgatója volt. A hetvenes és a nyolcvanas években tagja volt a kommunista párt legfelsőbb vezetésének, és 15 éven át vezette az országos szakszervezeti mozgalmat.

A bíróság szerint Hoffmann azt szerette volna elérni, hogy a megszállás utáni első hivatalos hír az úgynevezett munkás-paraszt kormány nyilatkozata legyen, amely megértéssel fogadta volna Moszkva és szövetségesei katonai beavatkozását. Hoffman terve kudarcba fulladt, és a munkás-paraszt kormányt sem sikerült megalakítani.

Csehországban eddig már több volt magas rangú kommunista politikus állt bíróság előtt, de elegendő bizonyíték hiányában a testület mindig felmentette őket a vád alól. Kivételt képez Miroslav Stepán, a kommunista párt egykori prágai vezető titkára, aki a rendszerváltás előtti tüntetéseken alkalmazott erőszakért került börtönbe. Stepán két évet kapott, de jó magaviseletéért másfél év letöltése után szabadon engedték.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft