Stefánia
0 °C
3 °C

A csernobili erőmű új betonszarkofágot kap

MTI
2003.06.09. 15:52
A csernobili atomerőmű negyedik reaktora fölé építendő körív alakú burkolat közvetlen költsége 163 millió dollár lesz, az építkezés várhatóan öt évig tart majd, áll a szarkofág biztonságos létesítménnyé történő átalakítását célzó terv (angol rövidítéssel SIP) megvalósításával foglalkozó munkacsoport számításaiban.

Az építkezést a nemzetközi Csernobili Szarkofág Alapítványból finanszírozzák, de elsősorban ukrán vállalatokkal és anyagokkal kívánnak dolgoztatni. A SIP megvalósításával kapcsolatos döntéseket egyeztetik az alapba adományozó országok közgyűlésével. A következő közgyűlést július 8. és 10. között tartják az erőműben és Szlavutics városban.

Az új szarkofág alapjainak megépítéséhez százezer köbméter föld megmozgatására, harmincezer kőlapra és hetvenezer köbméter betonra lesz szükség. Az alap építését 2006 áprilisának közepén tervezik elkezdeni, miután megerősítették a régi szarkofág instabil részeit.

A körív formájú burkolat 65 méter hosszú, 12 méter széles és 12 méter magas elemeinek megépítését szintén 2006 áprilisában kezdik el. A körív négy elemből épül fel, összeszerelésük után vontatják a régi szarkofág fölé. Az építkezés befejező szakaszának határideje 2008 február.