Stefánia
0 °C
3 °C

Súlyos erdőtüzek Szibériában

MTI
2003.06.15. 15:25
Súlyos erdőtüzek pusztítanak hetek óta Oroszország délkelet-szibériai és távol-keleti területein.

A habvarovszki területen lévő botcsinszki természetvédelmi területen négy és fél ezer hektárnyi erdő égett le. A gyorsan terjedő lángok átterjednek a természetvédelmi terület hegyvidéki részeire is, ahol ritka állatok, egyebek között szibériai tigrisek természetes élőhelyei vannak.

A hegységek magasabban fekvő területein már utak sincsenek, a tűzoltók járművei nem tudnak feljutni a lángoló erdőségekbe, s így teljesen hiányoznak a hatékony oltáshoz szükséges technikai eszközök. A tűzoltók és a természetvédelmi terület erdészetének alkalmazottai csak kézi locsoló berendezésekkel próbálják feltartóztatni a lángok terjedését.

Súlyos a helyzet a csitai területen is, ahol 96 ezer hektár erdő áll lángokban. A tűz terjedését 1250 tűzoltó és 250 tűzoltókocsi próbálja megakadályozni. A nagy kiterjedésű tűz az egész területet sűrű füstbe borítja, s ezért a lángok repülőgépről való oltására csak korlátozott mértékben van mód. A szomszédos Burjátföldön 1300 ember birkózik a lángokkal.

A Tuvai Autonóm Köztársaságban jelentős mértékben ront a helyzeten a csaknem tíz napja tartó 38 Celsius fokos hőség. A lángok megfékezésében tűzoltókon kívül erdészek, helyi lakosokból alakított önkéntes csapatok, illetve helikopterek és repülőgépek is közreműködnek.