Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

'Felébresztették Orbán Viktor alvó sárkányát'

MTI
2003.06.24. 11:48
A magyar kedvezménytörvény azért félrevezető, mert nem kulturális, hanem politikai célokat követ - írja keddi számában a jogszabály módosítását kommentáló szlovák baloldali lap, a Pozsonyban megjelenő Pravda. Küldetése szerint a kedvezménytörvény a határon túli magyar kisebbség szaporodását hivatott segíteni oly módon, hogy pénzt kap az, aki magyar iskolába adja a gyerekét. "Történik mindez egy Magyarországon elfogadott és Szlovákiában alkalmazott törvény nyomán. Olyan törvény nyomán, amely azt hivatott biztosítani, hogy a lehető legkevesebb magyar "fertőződjön meg" a szlovák nyelvtől."

A cikkíró úgy ítéli meg, hogy a gyorsított tempóban végrehajtott budapesti módosítással "'felébresztették Orbán Viktor alvó sárkányát". Mint írja, pontosan az történt, amit Szlovákia nem akart: a magyar kormány anélkül szerzett érvényt a módosításnak, hogy megvárta volna a nemzetközi szervezetek, köztük az Európa Tanács szerdán elhangzó bíráló jelentését.

"Budapest azért sietett, mert tudta, hogy diplomáciai síkon nincs esélye. Most már csak idő kérdése, hogy mikor kezdi érvényesíteni is a törvényt. Más szóval: mikor kezdi el Medgyessy Péter végrehajtani azt, amit Orbán Viktor kigondolt. Mert hogy a kedvezménytörvény lényege e kozmetikai masszázs után is változatlan maradt" - írja a pozsonyi Pravda.