Melinda, Vivien
-4 °C
3 °C

Megölték túszaikat a kolumbiai gerillák

MTI
2003.06.25. 10:43
Tizenhárom kolumbiai katona meghalt, hét további pedig megsebesült a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erok (FARC) támadása követeztében. A szélsőbaloldali szervezet gerillái az ország északi részén a Carmen de Bolívar és Zambrano városok közötti országút elhagyott szakaszán, Bogotá fővárostól mintegy 550 kilométerre északra robbantották fel a katonák járművét - idézi a hadsereg közleményét a Reuters brit hírügynökség. A katonák helyi idő szerint kedden egy polgári járművekből álló teherautó-oszlopot kísértek, amikor a FARC fegyveresei rájuk támadtak. Ez volt az utóbbi hónapok egyik legsúlyosabb támadása a kolumbiai fegyveres erők ellen.

Egy másik műveletben a kolumbiai hadsereg elfogta egy szélsőjobboldali félkatonai szervezet 34 feltételezett tagját, és elkobozta a légierő jelzésével álcázott helikopterüket. Félkatonai szervezetek évek óta harcolnak a FARC ellen, s a gerillaháborúban évente több ezren halnak meg. A FARC emberei ismét megölték két túszukat, miután észrevették, hogy feléjük tartanak a kormány katonái. A két áldozat Doris Gil, az 1957-es kolumbiai szépségkirálynő és férje, Helmut Bickenbach vállalkozó - közölték helyi idő szerint kedden Bogotában a kolumbiai hatóságok.

A holttesteket katonák találták meg Cundinamarca tartomány La Palma települése közelében. A házaspárt tavaly decemberben rabolták el. A FARC tagjainak - vezetőségük közlése szerint - szigorú utasításuk van arra, hogy azonnal öljék meg túszaikat, amint kiszabadításukra irányuló kísérletet észlelnek. Májusban tíz személlyel végeztek hasonló módon.