Taksony
-2 °C
3 °C

Haider nem lesz az Osztrák Szabadságpárt elnöke

MTI
2003.06.28. 18:01
Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jövő évben esedékes következő rendes kongresszusáig Herbert Haupt marad a párt elnöke, így Jörg Haider volt elnök egyelőre nem tér vissza a párt élére.

A hírt maga Haupt jelentette be szombaton, a párt elnökségi ülése után a stájerországi Deutschlandsbergben.

A tanácskozáson a kilenc tartományi szervezet közül hat követelte, hogy Haider térjen vissza a párt élére, s különösen a jobboldali populista FPÖ koalíciós partnere, az Osztrák Néppárt (ÖVP) attól tartott, hogy ez be is következik,

A szavazáson négyen emeltek szót Haupt helyén maradása ellen, de azt nem közölték a nyilvánossággal, hogy kik szavaztak ellene. Tény, hogy a résztvevokről készült úgynevezett "családi fotón" nem szerepel a Haider visszatérését leghatározottabban követelő karintiai és a bécsi szervezet elnöke, és egyelőre nem tudni, hogyan reagálnak a meghozott döntésre.

Haupt kijelentette: abból indul ki, hogy az FPÖ most végre visszatér a tartalmi munkához, s ennek első lépéseként nyilatkozatot fogadott el az elnökség. Ebben egyebek között azt követeli, hogy a privatizálandó voestalpine acélipari konszern legalább 25 százaléka plusz egy részvénye - vagyis befolyásoló kisebbsége - osztrák kézben maradjon, s hogy váltsák le az ÖIAG állami vagyonkezelő azon vezetőit, akik esetleg képviselhetik a voestalpine iránt érdeklodő potenciális vevok érdekeit.

Ez azt jelzi, hogy a koalíciós béke továbbra sem biztos. A voestalpine cégre vonatkozó állásfoglalás ugyanis burkolt támadás a koalíciós partner ellen, hiszen a jelenlegi koalíció első, 2002-es hivatalba lépése óta az ÖIAG igazgató tanácsában az előzo kormány kinevezettjeit szinte kivétel nélkül az FPÖ, illetve az ÖVP követőivel cserélték fel. Eddig csak az ÖIAG közvetlen felettesével, az FPÖ jóvoltából hivatalába került, de a pártból azóta távozott Karl-Heinz Grasser pénzügyminiszterrel kapcsolatban merült fel a gyanú, hogy korábbi munkáltatója érdekei is befolyásolhatják az ügyben.