Virág
0 °C
2 °C

Elégedetlenek a leszerelt iraki katonák

MTI
2003.06.29. 13:26
A dél-iraki Bászrában vasárnap a feloszlatott iraki hadsereg több száz volt katonája megakadályozta, hogy a városba vezényelt brit katonák elhagyják főhadiszállásukat. A leszerelt iraki tisztek dühét az váltotta ki, hogy a brit haderő illetékesei a hét végén halogatták illetményük szombatra ígért kifizetését. A tüntetők szögesdrótból és kövekből akadályokat emeltek az épület főbejárata elé, az épületből kihajtani próbáló két mentőautót pedig kövekkel dobálták meg, visszafordulásra kényszerítve a járműveket.

Az arab országot megszálló amerikai-brit szövetségesek hétfőn megígérték, hogy Bagdadban július közepétől kifizetik azoknak a leszerelt iraki katonáknak a zsoldját, akik illetményük elmaradása esetére öngyilkos merényletekkel fenyegetőztek. A különböző iraki térségekben a megszálló erők parancsnokságai azonban önállóan döntenek a zsoldfizetés időpontjáról.

Rakétavetővel támadtak amerikai katonákra az iraki főváros közelében fekvő Fallúdzsában. Szemtanúk elmondása szerint a Bagdadtól 50 kilométerre nyugatra fekvő város piacát őrző katonákra éjfél körül lőttek rá. A katonák tüzet nyitottak támadóikra, akiknek azonban sikerült elmenekülniük. Az AFP által megkérdezett amerikai katonai szóvivő nem tudta megerősíteni a támadás hírét. Az iraki szunnita lakosság fellegvárának számító városban mindazonáltal gyakoriak az összecsapások az irakiak és az amerikaiak között azóta, hogy április 9-én megdöntötték Szaddám Huszein iraki elnök hatalmát.