Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Magyar-szlovák megbékélést szorgalmaz a szlovákiai Új Polgári Szövetség

MTI
2003.07.01. 22:19
"Történelmi jelentőségű szlovák-magyar megbékélést" szorgalmazott kedden a szlovák parlamentben a kormánypárti Új Polgári Szövetség, az ANO egyik képviselője.

Jozef Banás szerint azonnal létre kell hozni egy bizottságot, amely még a két ország uniós csatlakozása előtt előkészíti a "megbékélés aktusát". A bizottság politikusokból, történészekből, tudósokból és politológusokból, "olyan személyiségekből állna, akik szlovákokat és magyarokat egyként képesek meggyőzni e törekvés helyességéről és értelméről. Ennél jobb jelzést elképzelni sem tudok" - idézte a javaslat gazdáját a TASR szlovák hírügynökség.

Banás jelezte: felvetésébe több koalíciós és ellenzéki képviselőt és nem egy diplomatát már beavatott, akik lelkesen üdvözölték az ötletet. Mint mondta, a megvalósítástól a magyarországi koalíciós pártok és az ellenzék összebékülését reméli. "Elképzelhetetlennek tartom, hogy Budapest kedvezőtlenül reagáljon a javaslatra" - fogalmazott a liberális párt képviselője, aki a megvalósítástól nem csak a kedvezménytörvény körül kialakult perlekedés megszűnését, hanem "átfogó megbékélést" vár.

Banás meggyőződése szerint ha Magyarország és Szlovákia viszonyában sikerül "normális légkört" kialakítani, akkor biztos, hogy a magyar kormány a "demonstratív kedvezménytörvény helyett" egy olyan kétoldalú szerződés ötletével rukkolna elő, amely a szlovák fél részéről is elfogadható lenne.