Sára, Márió
2 °C
6 °C

Az ellenzék győzött a mexikói választásokon

MTI
2003.07.07. 13:13
A 71 évi kormányzás után három évvel ezelőtt ellenzékbe szorult Intézményes Forradalmi Párt (PRI) édes bosszúként megnyerte a parlamenti választásokat vasárnap Mexikóban, lekörözve Vicente Fox elnök Nemzeti Akciópártját (PAN), de nyomban ajánlatot is tett Foxnak, hogy együttműködik vele az ország gazdaságának megreformálásában.

A mexikói szövetségi választási intézet elnöke hozta nyilvánosságra az előzetes eredményeket, amelyek szerint a PRI a voksok 34, a PAN 30,5 százalékát kapta. Ez azt jelenti, hogy az ellenzéki párt legalább 15 helyet nyerve 222-227, míg riválisa 44 posztot elveszítve 148-158 parlamenti képviselői helyet mondhat majd magáénak az 500 tagú törvényhozásban. A választás előtt is a PRI volt többségben a kongresszusban, de akkor mindössze egyetlen képviselővel. A PRI az ország hat kormányzóságában megtartott választásokon négyben biztosította magának a kormányzói tisztséget.

Vicente Fox a vasárnapi eredmények ismeretében felhívást intézett a mexikóiakhoz, hogy egyesüljenek egy igazi kongresszusi többség létrehozása érdekében. Bár az elnök közvetlenül nem ismerte el az ellenzék győzelmét, úgy vélekedett, hogy "ezúttal sem lesz egyetlen politikai erőnek sem többsége az alsóházban". A választásokon a szavazásra jogosultaknak mintegy 41 százaléka vett részt.